Piping engineering, ook wel piping design genoemd, omvat het ontwerpen, construeren en onderhouden van een leidingsysteem voor het transport van een vloeistof, gas, vaste stof of een mengsel hiervan van A naar B. Piping engineers richten zich hierbij op zowel onder- als bovengrondse pijpleidingsystemen in de industrie.
Trends en ontwikkelingen in piping engineering
Het vakgebied staat nooit stil. Er wordt altijd gezocht naar nieuwe en efficiëntere methodes en technieken om pijpleidingsystemen te ontwerpen en te bouwen. Materialen, equipment en installaties gaan ook mee met de tijd; ze worden lichter, sterker, energiezuiniger, veiliger en milieuvriendelijker. Daarnaast is de scope in elk bedrijf anders, waardoor piping engineering in elke situatie een frisse, vooruitziende en kritische blik vraagt. Iedere dag opnieuw.
Samenwerking tussen piping engineering en andere afdelingen
Een fabrieksterrein van een bedrijf is vaak opgebouwd uit een aantal fabrieken of installaties (ook wel plants genoemd). Het ontwerpen van een fabriek of installatie noemen we daarom ook wel ‘plant-design’. Als een organisatie aparte engineeringsafdelingen heeft, wordt een compleet ontwerp of plant-design niet alleen door de afdeling ‘piping engineering’ bedacht en gemaakt. Dit proces is nagenoeg altijd een samenwerking tussen meerdere afdelingen, zoals: het procesontwerp (process design), de meet- en regeltechniek (instrumentation design), de bepaling van statische- en roterende apparaten (mechanical design), de verwarming, ventilatie en luchtbehandeling (HVAC-design), het beton-, staal- en architectonisch ontwerp (C/S/A-design) en het elektrotechnisch ontwerp (electrical-design).
Piping engineers extern inhuren
De meeste industriële organisaties hebben geen eigen, of beperkte, engineeringsafdelingen. Wanneer zij uitbreidingen, aanpassingen of verbeteringen willen doorvoeren in hun fabriek, huren ze hiervoor een bedrijf in dat de ideeën voor hen uitdenkt en uitwerkt. Vaak is dat een ingenieursbureau/ engineeringsbureau of een aannemer. De keuze voor een van deze partijen is vooral afhankelijk van de complexiteit van het project. Waar ligt het zwaartepunt van een project? Is dat bij de bouw of bij de idee- en ontwerpfase? Soms krijgt een aannemer de opdracht, maar huurt alsnog een ingenieursbureau in om de gevraagde nieuwbouw of wijziging uit te werken tot een pakket dat gebouwd kan worden. Het ingenieursbureau fungeert dan als onderaannemer van de aannemer.
Welke studie moet je volgen om piping engineer te worden?
Een piping engineer heeft een achtergrond in de werktuigbouwkunde of bouwkunde en wordt vaak ook wel piping designer of constructeur piping genoemd. De opleiding Piping Design & Engineering of een piping traineeship bieden technische HBO- en universitaire studenten een verdere basis om een èchte expert te worden.
Wat doet een piping engineer?
Een piping engineer houdt zich bezig met de industriële toepassing van leidingsystemen: process-piping. In fabrieken vinden namelijk vaak voortdurend (chemische) processen plaats, die plaatsvinden dankzij de aan- en afvoer van stoffen en gassen via pijpleidingsystemen. Piping engineers kijken specifiek naar de bouw, constructie en de werking van pijpleidingsystemen en geïntegreerde apparatuur zoals warmtewisselaars, drukvaten, pompen, fans, compressoren en blowers. Daarnaast zijn piping engineers verantwoordelijk voor het onderhoud van pijpleidingsystemen en dragen daarmee voor een belangrijk deel bij aan de flow van chemische processen.
Projectmanagement cruciaal tijdens engineeringsprojecten
Bij een piping engineeringsproject zijn vaak veel disciplines en mensen betrokken. Samenwerking en communicatie zijn dan ook van groot belang. De ene keer ben je als engineer afhankelijk van de informatie van een collega-afdeling, terwijl je de andere keer juist informatie moet aanleveren of laten controleren. Om de werkzaamheden goed op elkaar te laten aansluiten en de diverse belangen duidelijk te maken is projectplanning cruciaal. Tijdens een pipingproject heeft een piping engineer dan ook dikwijls de functie van projectmanager. Een projectmanager stuurt de communicatie aan tussen afdelingen, disciplines en de klant en zorgt ervoor dat een project met de juiste kwaliteit, binnen de bepaalde tijd en het gestelde budget wordt afgerond.